Obsah
Zásady pre zostavovanie jedálnych lístkov v zariadeniach školského stravovania
Jedálny lístok pripravujeme podľa spotrebných noriem a receptúr pre školské stravovanie.
Časová štruktúra jedálnych lístkov
- v rámci 5 stravovacích dní v jednosmennom stravovaní by jedálny lístok mal obsahovať 2 hlavné jedlá s mäsovým pokrmom, 1 hlavné jedlo so zmiešaným pokrmom - so zníženou dávkou mäsa, 2 odľahčovacie jedlá /1 s múčnym pokrmom a 1 so zeleninovým pokrmom/. Odľahčovacie jedlá so zeleninovým pokrmom sa odporúča podávať v pondelok.
Obsahová štruktúra pokrmov
- pokrmy z mäsa, ktoré sú súčasťou hlavného jedla, sú pokrmy pripravené z mias jatočných zvierat, hydiny a rýb s plnou hmotnosťou pre jednotlivé vekové skupiny, nie mleté, nie zmesi.
- pokrmy so zníženou dávkou mäsa, ktoré sú súčasťou hlavného jedla, sú zmesi z mias ryžou, mletými varenými sójovými bôbmi alebo sójovej drviny /kociek/, ovsených vločiek, zemiakov a pod.
- pokrmy zeleninové, ktoré sú súčasťou hlavného jedla, sú pokrmy pripravené s použitím zeleniny, strukovín, obilnín a ich kombinácií s možným použitím mlieka, mliečných výrobkov a vajec
- múčne pokrmy, ktoré sú súčasťou hlavného jedla, sú pokrmy pripravené s použitím múky, vajec, mlieka, tvarohu, ovocia a pod. Polievky k tomuto typu hlavných jedál podávať výdatné strukovinové, zeleninové, prípadne i s obsahom mäsa a pod., ak to umožňuje výška finančného limitu.
V školskom stravovaní je zakázané podávať:
z hľadiska výživového
- mleté mäsá, vrátane mletých rýb, z obchodnej siete
- zabíjačkovú kašu
- tlačenku
- surové mäsa typu biftek
- pečeňový syr
- vnútornosti okrem bravčovej pečene, hydinovej pečene a sŕdc
- nadmerne slané ryby a rybie výrobky
- huby s výnimkou húb z distribučnej siete
Z hľadiska epidemiologického rizika
- nedostatočne tepelne spracované vajcia a výrobky z nich s výnimkou priemyselne vyrobených majonéz
- nedostatočne tepelne spracovanú bryndzu
- tepelne nespracované mäkké údenárske výrobky
- všetky výrobky v aspiku a v rôsoloch